Vier stappen op weg naar jouw dromen.

Ken je het gevoel dat er eigenlijk veel meer in jou zit dan dat er nu uit komt? Misschien liggen jouw dromen ergens begraven en is het vuur van je passie gedoofd. Wat jammer!

Wat zou het fijn zijn als het van binnen weer bij je ging borrelen. Dat je alles wat nu zwaar op jou drukt kwijt bent en je weer zin hebt in wat voor je ligt. Wat zou het fijn zijn als je weer durft te dromen en jij je hoofd opricht om samen met God te zoeken naar de dromen die Hij in je hart heeft gelegd!

De volgende 4 stappen zijn bedoeld om jou te helpen weer dichter bij de dromen te komen die God in je hart gelegd heeft en er ook echt wat mee te doen. 

1. Ontdek jouw identiteit!

Wie ben jij eigenlijk?

Gaandeweg het leven heb je een beeld van jezelf gevormd. Gebeurtenissen uit je jeugd hebben invloed op hoe je over jezelf bent gaan denken. Wat anderen over jou hebben gezegd heb je niet zelden aangenomen als waarheid.

Hoe anderen jou behandelden en hoe ze met je om gingen, zorgde voor barsten of juist kleur in jouw spiegelbeeld.  Als je een mooie prestatie leverde werd dat een stukje van wie je was. En als je faalde deed dat iets met jouw eigenwaarde.

Pijnlijke gebeurtenissen en woorden kunnen jou dus verwond hebben. Zo’n wond brengt een boodschap met zich mee. Vaak gaat het dan om een leugen, maar ben je er wel in gaan geloven. Deze leugen kan gaan over jezelf, over anderen of over God.

Je bent er lang niet altijd bewust van dat je in een leugen bent gaan geloven. Maar het houdt jou wel tegen om te leven uit jouw werkelijke identiteit. Het wordt op die manier moeilijk om de dromen die God in je hart heeft gelegd waar te maken.

Als je bijvoorbeeld te maken hebt gehad met afwijzing in jouw leven, kan het zijn dat je bent gaan geloven dat niemand op jou zit te wachten. Om jezelf te beschermen tegen nog meer afwijzing kun je mensen gaan wantrouwen en uit de weg gaan. Maar wat nou als God die mensen op jouw pad brengt om jou te helpen om je dromen waar te maken? Of stel dat God een droom in je hart heeft gelegd om andere mensen te helpen, maar je uit angst voor afwijzing niet in staat bent om mensen toe te laten in jouw leven?

Daarom is het zo belangrijk om te weten dat jouw identiteit in Christus ligt. Wil je jouw identiteit leren kennen, dan is het belangrijk dat je Jezus Christus leert kennen door echt een relatie met Hem te hebben.

Niet wat jij doet, maar wat Hij heeft gedaan voor jou zegt wat over wie jij bent. Niet wat anderen over jou zeggen, maar wat Hij over jou zegt is wie jij bent.

Dus wil jij jouw identiteit ontdekken? Leer Jezus kennen, leer je Vader kennen en laat je leiden door de Heilige Geest! Laat Hem op elk plekje van je hart komen om wonden te genezen. Laat Hem jouw denken vernieuwen en ontvang Zijn gedachten over jou.

Als je groeit in de verbondenheid met Hem, ontdek je jouw ware identiteit. Dat zal de dromen van jouw hart weer wakker maken en aanwakkeren.

2. Neem verantwoordelijkheid!

Wanneer je ontdekt hebt wie je bent in Christus, en je weer in contact bent met de dromen die God in jouw hart gelegd heeft ben je er nog niet. Je dromen waar maken vraagt van je dat je er verantwoordelijkheid voor neemt. Niemand anders gaat ze voor je waar maken, je zult echt zelf in actie moeten komen.

Als iemand jou niet kan helpen bij het realiseren van jouw dromen is dat geen reden om het er maar bij te laten zitten. Je kunt op zoek gaan naar iemand anders die jou wel kan helpen. Kies ervoor om het waarmaken van je dromen tot een prioriteit te maken in jouw leven!

Dus stop ermee om te kijken naar de onmogelijkheden, waardoor het volgens jou niet mogelijk is om aan de slag te gaan met jouw dromen. Maar ga op zoek naar wat wel mogelijk is. Stap voor stap, elke dag een stukje dichter bij jouw droom. Ga ervoor!

En besef ook, dat als God iets in je hart legt, iets waar jij warm voor loopt, het belangrijk is om daar ook echt iets mee te doen. Het doet er toe, Hij heeft er een plan mee.

3. Ruim obstakels op!

Als je dan de keuze gemaakt hebt om je dromen waar te gaan maken, kun je nog allerlei obstakels tegen komen op de weg daar naartoe. Maar als je echt verantwoordelijkheid hebt genomen dan laat jij je niet meer tegenhouden door deze obstakels. En stel jezelf gerust; iedereen komt obstakels tegen, je bent niet de enige.

Er is ook altijd strijd te verwachten als je gaat wandelen in de werken die God voor je heeft, omdat er de tegenstander is die dit wil voorkomen. Je kun dit juist zien als een teken dat het waar maken van jouw dromen er toe doet! God wil jou de kracht geven om door deze strijd of tegenstand heen te komen.

Of jij je dromen wel of niet gaat waar maken is niet afhankelijk van de obstakels die je tegenkomt, maar wel van hoe jij met deze obstakels omgaat. Zo kan angst of twijfel de kop op steken wanneer je een obstakel tegenkomt op weg naar je dromen. ‘Kan ik dit wel? Wat als dit mis gaat?’. Ga er dan altijd mee naar jouw hemelse Vader. Hij wil jou alles geven wat je nodig hebt om weer verder te kunnen!

Is jouw obstakel dat je de lat altijd zo hoog legt voor jezelf? Zorgt jouw hoge lat ervoor dat je liever maar nergens aan begint? Doe er dan wat aan, zoek iemand die je kan helpen. Als je aan de slag gaat met jouw perfectionisme kun je leren hoe je het zo kunt inzetten dat het wel voor je gaat werken en wordt het juist een kracht!

Heb je niet de juiste kennis of middelen om jouw dromen waar te maken? Onderzoek dan hoe je hieraan kunt komen. Breng het in gebed. Misschien is het goed om een opleiding te gaan doen. Misschien brengt God mensen op je pad, of valt er toch ineens een envelop met geld door de brievenbus. Verwacht het van Hem, bij Hem is alles mogelijk!! Als je wandelt in de werken die Hij voor je heeft klaarliggen, mag je erop vertrouwen dat Hij voorziet.


4. Maak een plan en hou je daar aan!

Om te voorkomen dat jij je dromen blijft uitstellen is het goed om een plan te maken. Bijvoorbeeld een plan voor het komende jaar. Hoe ver wil jij je droom in een jaar gerealiseerd hebben en welke stappen ga je daarvoor zetten? Je kunt God vragen welke eerste stappen je mag gaan zetten. Spreek met jezelf dan ook af wanneer je die stappen gaat zetten. Als je de stappen klein maakt, maak je de kans dat je ze uitvoert groter.

In een plan stel je doelen. Nou kan dat je mischien afschrikken. Maar doelen stel je niet om jezelf erop af te rekenen, maar ze zijn er vooral om jezelf te helpen in beweging te komen en te blijven. Want als jij in beweging blijft richting je doel, dan kom je steeds dichter bij jouw droom.

Zoek je een coach die jou kan ondersteunen in jouw proces richting jouw droom? Neem vandaag dan nog contact met mij op via de onderstaande link!

Gratis kennismakingsgesprek

Tenslotte wil ik je nog inspireren met een gedicht dat een tijd geleden in me op kwam tijdens een moment dat ik had met God. Ik sprak met Hem over mijn dromen en Hij wakkerde mijn dromen weer aan. Ik hoop dat het gedicht jou ook mag helpen om weer te durven dromen!

DROOMRIT

Ik blaas je dromen wakker

Allemaal en 1 voor 1

Ze zullen niet verloren gaan

Ik til je er weer heen

Kom dans met mij je dromendans

Ik til je op je paard’

En kom Zelf bij je zitten

En geef aan jou je zwaard

Met zekerheid en kracht

Draven we vooruit

Naar spannende gebieden

Je kijkt er al naar uit

Kom draaf met Mij je angsten weg

Al doe je het met bonkend hart

Ikzelf heb ze erin gelegd

Vandaag gaan we van start

Mijn armen om je heen

Mijn leiding heel de weg

Laat nu dan -alle- controle los

Vertrouw op wat Ik zeg

Die spannende gebieden

Ik geef ze in jouw hand

Ik breng er recht en vrede

Door alle dromen heen, want;

De vlag van overwinning

Zal wapperen in galop

Wit en stralend, schitterend

Jij en Ik voorop

© mei 2020