focus

4 tips om je te focussen op Jezus.

Twee weken geleden zat ik in dubio. Ik werd gevraagd om te spreken en het leek me ontzettend leuk om dat te doen. Maar tegelijkertijd wist ik dat ik de dag erna iets spannends had, waar ik enorm tegenop zag. Zou het niet teveel worden allemaal? Zou ik me wel volledig op het spreken kunnen focussen en me goed genoeg kunnen voorbereiden?

Aan de andere kant leek het me ook een welkome afleiding, juist om me niet teveel bezig te hoeven houden met de dag erna. Mij focussen op iets wat ik graag doe en waarvan ik het ook belangrijk vind om er mijn aandacht aan te besteden. Focussen op Zijn woord en mijn liefde daarvoor en hoe dit aan anderen over te mogen brengen.

Ik nam 2 dagen de tijd om het met God te bespreken en kreeg tijdens die dagen de indruk dat God me wilde leren hoe ik me kan blijven focussen op de juiste dingen tijdens moeilijke omstandigheden. Dus ging ik de uitdaging aan.

Want wat kan dat moeilijk zijn soms he? Je focussen op de juiste dingen. De dingen die er toe doen, de dingen waarvan God je vraagt je erop te focussen. Hij wil alles van jou. Al jouw aandacht! Jouw hele hart! Als een vurige liefde die naar Hem verlangt.

Maar al te vaak worden we in plaats daarvan verleid om te piekeren over dingen uit het verleden ons zorgen te maken over de toekomst. Terwijl God ons vraagt om ons bezig te houden met Hem en de dingen die boven bij Hem zijn.

Daarom deel ik vandaag 4 tips met jou die daar zeker bij gaan helpen!

1. Erken waar je door afgeleid bent en laat het los bij God!

Waar richt jij jouw aandacht op momenteel? Wat speelt er door je hoofd, wat houdt je bezig? Het kan maar zo zijn dat je door een moeilijke periode heen gaat, want ook dat is onderdeel van onze levens. Dan kan het een worsteling zijn om je aandacht op Jezus te richten.

In plaats van tegen jouw pieker gedachten en jouw zorgen te vechten is het juist goed om er voor een tijdje even volop de aandacht eraan te geven. Erken maar dat het er is. De zorgelijke gedachten, de bijbehorende beelden die je voor je ziet in je hoofd en de gevoelens die zich aan je op dringen. Geef er maar ruimte aan en woorden. Schrijf ze op of spreek ze uit.

En terwijl je er woorden aangeeft, spreek ze ook uit naar God. Leg Hem voor wat er in je omgaat, alles wat je afleidt van Hem. Vertel Hem dat het je afleidt en dat je er nu voor kiest om het los te laten bij Hem. Kies er dan opnieuw voor om je te focussen op Jezus en vraag de Heilige Geest jou daarbij te helpen.

 2. Houd je doel voor ogen!

Jezus is ons doel! Hij helpt ons om ons geloof vast te houden. Kijk maar eens naar deze mooie tekst uit Hebreeën 12: 1-3;

‘En laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt, terwijl we het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder van het geloof.’

Of wat dacht je van deze uit Filippenzen 3:14;

‘maar een ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor mij is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus.’

Beide teksten helpen om je doel voor ogen te houden. Dat kun je ook letterlijk doen door deze tekst ergens op te hangen in je huis, op je wc of in je auto. Zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt en je jezelf helpt om je focus op Jezus te houden.

3. Breng rommel in het licht!

Hoe meer rommel je in je leven hebt, hoe meer er is wat je van Jezus af kan leiden. Dat kan zonde zijn, maar ook letterlijke rommel in je huis of ruis in je relatie met vrienden of familie. Ruim het op door het in het licht te brengen en Gods leiding en hulp erin te betrekken. God wil je erbij helpen. En alles wat je in Zijn licht brengt, wordt zelf ook licht. Lees maar eens wat er staat in Efeziers 5:13;

‘Maar alle slechte dingen die in het licht worden gebracht, worden zichtbaar. En de dingen die zichtbaar worden, worden licht.’

God zelf is het licht en Hij nodigt je uit om alles, ook je rommel in Zijn licht te brengen zodat het licht kan worden.

4. Dagelijkse opladen bij God!

Merk je dat je toch vrij snel weer in de verleiding valt om te gaan piekeren en je te laten afleiden door zorgen? Reserveer een vaste plek in jouw dag om tijd met God door te brengen en Zijn woord te lezen. Maak er ruimte voor en plan het in je agenda, om iedere dag bij Hem tot rust te komen. Hou je van worshipmuziek? Zet die er dan bij aan. Ook dat helpt je om je focus weer op Hem te richten.

Je hersenen hebben het nodig om regelmatig te ontspannen. Wanneer jouw hersenen genoeg tijd krijgen om te ontspannen, lukt het ze beter om te focussen. God geeft in Zijn woord ook duidelijk aan dat het belangrijk is om werken en rust af te wisselen. Dus bedenk wat  jou helpt om te ontspannen en koppel dit aan jouw tijd met God.

Smorgens onder een heerlijke uitgebreide douche kun je al met Hem spreken, of voor Hem zingen. Of een heerlijke wandeling door de natuur kan ook de manier voor jou zijn om dagelijks op te laden bij God.

 

Wil je 2022 beginnen met meer tijd en aandacht te besteden aan jouw relatie met God? Doe mee met de Psalm 23 Challenge!