sterker uit de storm

5 tips om sterker uit de storm te komen.

Mensen die veel heftige dingen meemaken in hun leven lopen meer kans om depressief te raken, een burn-out te krijgen, of andere psychische, maar ook lichamelijke ongemakken te ontwikkelen.

Maar niet alle mensen die heftige dingen hebben meegemaakt ontwikkelen dat. Sterker nog, er zijn ook mensen die juist krachtiger, wijzer en sterker dan ooit tevoorschijn komen uit heftige gebeurtenissen. Uit onderzoek blijkt dat het heel veel uitmaakt hoe je reageert en omgaat met moeilijke gebeurtenissen.

Omdat ik geloof dat God stormen in je leven toestaat met een reden en dat Hij een plan ermee heeft, deel ik hieronder 5 tips die jou kunnen helpen sterker uit de storm te komen. Op deze manier kunnen de stormen in je leven je juist meehelpen om tot het doel te komen, dat God met jouw leven heeft.

Tip 1
Vraag jezelf regelmatig af wat je nog meer kunt met jouw verlies en jouw pijn, behalve er onder gebukt te gaan. God is jouw Schepper en ook jij bent geschapen om te scheppen. Wat kun je scheppen uit jouw tegenspoed, jouw leed?
Welke talenten heeft Hij jou daarvoor gegeven? Wanneer je jouw pijn omzet in een gedicht, een lied, een schilderij of misschien wel een boek voeg je iets waardevols toe aan jouw leven en misschien ook wel aan dat van anderen.

Tip 2
Het is belangrijk om jezelf op bepaalde tijden toestemming te geven om ruimte te geven aan jouw pijn. Geef er aandacht aan op geplande momenten. Je kunt bijvoorbeeld in therapie gaan, een dagboek bij houden waarin je schrijft over je pijn of er regelmatig even met een vriendin over spreken.
Door hier bewust op gezette tijden ruimte voor te maken, is het makkelijker om tijdens andere bezigheden, toch verder te gaan met waar je mee bezig bent, terwijl er delen van de pijn bij je naar boven komen.
Het lukt je dan beter om het te parkeren tot je er weer met je therapeut over kunt praten bijvoorbeeld. Het helpt je om een balans te vinden tussen je te verliezen in je problemen (depressie) of het verdringen van je problemen (repressie).

Tip 3
Lach en huil. Beide emoties die bevrijdend werken. Krop het niet op, hou je niet in. Het zorgt voor opluchting en tranen wassen je ziel schoon. Ook de kracht van lachen moet je niet onderschatten. Het geeft je een goed gevoel.
Humor brengt lucht in de situatie en helpt je op een andere manier naar je situatie te kijken.

Tip 4
Bereid je voor op de pijn die komt. Dat klinkt een beetje dubbel als je denkt aan de tekst; ‘maak je geen zorgen voor de dag van morgen.’ Maar ook daarin gaat het weer om een balans.
Mijn vader is inmiddels in de levensfase beland dat hij in een verpleeghuis verzorgd wordt. Af en toe stel ik me voor hoe het zal gaan wanneer hij komt te overlijden. Ik maak me er geen zorgen om, maar ik sta de emoties die daarbij horen alvast even toe. Soms moet ik dan ook huilen en even later kan ik gewoon weer verder.
Door af en toe al te snuffelen aan wat deze gebeurtenis met mij zal doen, zal het wanneer het zover is niet helemaal nieuw voor me zijn en ben ik voorbereid.

Tip 5
Er zijn meer mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij, of daar nu door heengaan. En wie kan er beter dan jij, die precies weet hoe het voelt en is, uitreiken naar hen?
Door van betekenis te zijn voor anderen met dezelfde pijn als jij, voorkom je dat je alleen gericht blijft op je eigen pijn. Dit houdt je uit de slachtofferrol. En tegelijkertijd wordt jouw verlies of pijn een levensles die van betekenis is voor anderen. Dit geeft zin en voldoening aan jouw leven.

Samen met God de balans vinden
Het is bij de bovenstaande tips belangrijk om ze allemaal door elkaar te gebruiken. Dit voorkomt dat je teveel door slaat in bijvoorbeeld aandacht geven aan je pijn, of juist de pijn van anderen. Juist de balans maakt dat je gezond omgaat met de stormen in je leven en je er sterker uitkomt.
Daarnaast is het belangrijk om alle tips hierboven samen met God te doen. Betrek Hem in alles, in je pijn, in je creativiteit om iets bijzonders te scheppen uit je pijn, in je voorbereiding op toekomstige pijn en in het uitreiken aan anderen.

 

Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij jouw proces om sterker uit de storm te komen? Meld je dan aan voor een gratis wandelsessie!