Opruimen is goed voor jezelf zorgen.

Ze loopt druk heen en weer. Van de ene kamer naar de andere. Kleine zweetdruppeltjes laten haar voorhoofd glanzen en er zitten kringen onder haar ogen. In combinatie met haar gefronste voorhoofd maakt ze een sombere en wat zorgelijke indruk.

Met een zucht pakt ze nog een mand om te kijken of daarin zal zitten wat ze zoekt, totdat 1 van haar kinderen beneden  begint te huilen. De ranja is over een tekening gegaan en haar dochter laat beneden nu flink van zich horen. Straks maar verder zoeken dan, in deze rommel is het ook lastig om wat te vinden.

Haat-liefde verhouding.
Met opruimen heeft ze altijd al een soort haat-liefde verhouding. Om eraan te beginnen moet ze altijd eerst iets bij zichzelf overwinnen. Veel dingen vind ze belangrijker dan opruimen en vaak heeft ze er de energie ook niet voor. Maar als ze dan zover is dat het echt moet gaan gebeuren, dan maakt ze er ook rigoureus de tijd voor. Alles moet die dag dan wijken en ze gaat dan voor de grondige aanpak.

Het is dan werkelijk een hele klus en ze weet dan ook meteen weer waarom ze er zo’n ontzettende hekel aan heeft. Maar tegelijkertijd kan ze genieten van het opgeruimde gevoel van een kast die weer een plankje vrij heeft. Van een zolder met weer wat meer ruimte en overzicht.

Terwijl ze dan door alle ruimtes heen loopt en bezig is, krijgt ze weer inspiratie om wat plekjes in huis gezelliger en mooier te maken. Ze neemt zich voor om het beter bij te gaan houden en haar opruimmomenten in te plannen. Om er af en toe iemand bij te vragen waarvan ze weet dat die persoon juist goed is in opruimen, dan zal het ook veel sneller gaan en grondiger gebeuren.

Geen ruimte.
Maar voor nu, is er haar dochter beneden die troost nodig heeft en de ranja die opgeruimd moet worden. Ze zal daarna alvast met de voorbereidingen beginnen voor het avondeten. Even merkt ze dat de tranen van haar dochter bij haar van binnen een groot verdriet aanraken. Een verdriet dat haar doet denken aan iets van vroeger. Maar het is te kort om het echt te voelen en routinematig heeft ze het al weer weggedrukt en richt ze zich volledig op haar dochter.

Geen tijd voor nu en die puinhoop boven moet ook nog maar even wachten, ze ervaart er nu geen ruimte voor daar iets mee te doen. Ze moet door. Ze recht haar rug en strekt haar stijve en wat pijnlijke spieren.

 

‘die puinhoop moet nog maar even wachten’

 

En jij?
Herken je er iets van? Of  is jouw huis juist wel erg opgeruimd? Dat is dan heerlijk! Maar als je goed bent in het opruimen van je huis betekent het niet per definitie dat je ook een opgeruimd hart hebt, of een opgeruimde geest, al kan het één soms wel op het andere van invloed zijn.

Net zoals een huis helemaal vol kan raken met spullen en rommel, kan dat ook met jou gebeuren. Als je niet regelmatig opruimt kan het ook in jou mistig en stoffig worden. Je kunt dan ook dingen kwijt zijn. Bijvoorbeeld de dromen of verlangens die God in je hart gelegd heeft. Misschien weet je helemaal niet meer wat je zelf graag wilt of wat goed voor jou is. Of misschien kun je dat wel helemaal niet meer vinden of ligt het ergens in een vergeten hoekje tussen alle andere dingen die je hebt meegemaakt.

Wat wil je houden en wat wil je weg doen?
Je hebt vast wel herinneringen van gebeurtenissen die ergens nog af en toe in je gedachten verschijnen. Of wat dacht je van emoties die daarbij horen en in je lichaam zijn opgeslagen. Of woorden die over je zijn uitgesproken en in je gedachten nog naklinken en een terugkerend patroon van overtuigingen hebben veroorzaakt. Overtuigingen die jouw gedrag van vandaag nog sturen. Positief of negatief.

Kijk je er wel eens naar? Vraag je je wel eens af wat er allemaal nog ligt? Wat je ervan wilt houden en wat je ervan weg wilt doen?

Waar wacht je op?
Vaak wachten we veel te lang met het opruimen van dingen uit ons verleden. We wachten totdat ons lichaam begint te protesteren en pijn te doen. We wachten totdat we in een burn-out terecht komen of oververmoeid, prikkelbaar en somber zijn. Of we wachten tot we er aan toe zijn, maar dat zijn we dan eigenlijk nooit echt.

Want omdat het hier vaak ook gaat om emoties die je misschien liever niet voelt, of gedachten waar je liever niet bij stil staat, kan het zijn dat je er het liefste voor wegloopt. Dan heb je iemand nodig die jou helpt om dit te overwinnen en deze uitdaging toch helpt aan te gaan. Iemand die jou helpt om door te zetten, wanneer jij toch wilt afhaken.

Hulp om stappen te zetten.
Er zullen ook dingen zijn waar jij je helemaal niet bewust van bent en die je bij jezelf niet meer ziet liggen omdat er zo’n laag stof overheen is gekomen. Of misschien is het zoveel en heeft het zich zo erg opgestapeld dat je niet weet waar je moet beginnen. Misschien denk je wel dat er geen beginnen aan is! Dan heb je zeker iemand nodig die weet wat het opruimen van jouw verleden allemaal inhoudt en welke stappen daarbij nodig zijn om te zetten.

Vaste opruimmomenten.
Ook ik kwam op een punt dat ik merkte dat ik eigenlijk te lang had gewacht. Dat is eigenlijk zo zonde! Want nu ik gemerkt hebt wat het me allemaal oplevert om een opgeruimd hart en een opgeruimde geest te hebben, ben ik super gemotiveerd om het zo te houden. Dus plan ik nu niet alleen momenten in om mijn huis op te ruimen, maar plan ik ook vaste momenten in om opruiming te houden in mijn hart en in mijn hoofd!

Hulp vragen is krachtig.
En voor een grote opruimbeurt heb ik soms een beetje hulp nodig. En die zoek ik dan ook. Dat raad ik jou ook aan! Het is juist super sterk en krachtig om te weten wanneer je hulp nodig hebt en die dan ook te zoeken.

Wanneer je op die manier goed voor jezelf zorgt en blijft zorgen, ga je naar verloop van tijd merken dat je weer kunt ontspannen en genieten. En dat heeft effect op iedereen om jou heen! Hoe zou het voor je zijn als je eindelijk echt de ruimte gaat ervaren om precies dat te gaan doen waar God jou voor gemaakt heeft en dat jouw verleden jou niet meer zal remmen of stoppen?

Ben je er klaar voor om de uitdaging aan te gaan? Ik help je er graag bij!

 

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK