Soms bevrijdt God je uit een situatie om je vervolgens de woestijn in te leiden.
Toen ik jaren geleden in een hele moeilijke en spannende situatie zat, gebeurde er iets, waarin ik Gods hand herkende. En ik wist dat, wanneer ik Zijn hand aan zou pakken, mijn hele leven op de kop zou komen te staan. Maar ik wist ook; als ik het niet doe dan blijf ik in deze situatie zitten waaraan ik onderdoor dreig te gaan.
Dus ik koos ervoor om Gods hand vast te pakken en ik vroeg God er dan alsjeblieft voor te zorgen dat het goed zou komen.

Afhankelijk van Hem
En goed komen zal het, maar in de afgelopen jaren heb ik geregeld de nasleep van mijn keuze om Gods bevrijdende hand vast te pakken ervaren. En dat bracht spannende momenten met zich mee. Ik moest leren om daarin op God te blijven vertrouwen en me afhankelijk te weten van Hem.

Net zoals het volk Israël die uit Egypte werd bevrijd. Ze hadden iemand als Mozes nodig die hen hielp om telkens weer te stoppen met klagen en God te blijven gehoorzamen en te blijven vertrouwen. Ze hadden Mozes nodig die na zoveel meegemaakt te hebben met God een rotsvast vertrouwen in Hem had ontwikkeld.

Vertrouwen groeit door ervaring
Dat vertrouwen was er bij Mozes ook niet zo maar gekomen. Mozes was niet zo jong meer. Hij was al 80 jaar toen God hem naar de Farao stuurde om Zijn volk te bevrijden. Hij had al een schatkist vol levenservaringen en toch twijfelde hij of hij wel geschikt was om naar de Farao te gaan. Maar God vond Hem er klaar voor en deed een groot werk door Hem heen.

Het volk klaagde op de momenten dat ze het moeilijk kregen in de woestijn en dacht zelfs dat het beter was geweest als ze in Egypte waren gebleven. Het was Mozes die ze bleef wijzen op God en bleef vertrouwen dat God ze hier doorheen zou leiden. Ze hadden een missie. God zou ze naar het beloofde land brengen en op die belofte mochten ze blijven vertrouwen.

Zo maken jij en ik ook een reis. En misschien lijkt het voor jou soms ook wel een reis door de woestijn en ben je teleurgesteld geraakt in God. Waarom gebeuren er bepaalde dingen in jouw leven? Waarom staat God ze toe?

Leidt God ons de storm in?
Je kent vast ook wel het verhaal over de storm op het meer. Jezus stuurt Zijn discipelen alvast het meer op voor zich uit. Zelf zondert Hij zich af om te bidden.

Er staat dat Jezus hen dwingt om alvast voor Hem uit te gaan. Misschien hadden de discipelen er helemaal niet zo’n zin in. Zouden ze het ongunstige weer aan hebben zien komen? Jezus weet dat natuurlijk dan ook! En toch stuurt Hij ze met de boot het slechte weer in. En ja dan komen ze in nood. Ze hebben tegenwind en last van de golven.

Zou dat in ons leven ook zo kunnen zijn? Dat we ons door God laten leiden, en dat we dan recht een storm invaren? Wat kunnen we mopperen en klagen als we er in zitten. En het is ook vaak niet makkelijk!

Nood leert bidden
Dan kunnen we roepen om God, om Jezus. Als we in nood zitten hebben we Zijn hulp nodig. Dat zullen de discipelen ook gedaan hebben. En dan komt Jezus daar aangewandeld over het water. Maar ze herkennen Hem niet en raken in paniek. Want het lijkt wel een spook!

Herkennen wij Hem als Hij naar ons toe komt? Ziet Hij er uit zoals we verwachten? Of willen we ook een bewijs net als Petrus. Hij wil dat Jezus zich bewijst door Hem ook uit te nodigen het water op.

Het is Jezus die de golven de baas is,
niet Petrus of jij en ik.

De zee is veel te wild voor Petrus en hij laat zich erdoor intimideren. Het is Jezus die de golven de baas is, niet hij. Jezus steekt Zijn hand naar hem uit en pakt hem vast. En pas als ze samen de boot in stappen wordt de zee weer rustig. Kon dat nou niet wat eerder?

Pak Gods hand en blijf vertrouwen
Het brengt me weer terug naar die spannende situatie van jaren terug, waar God me uit bevrijdde door Zijn hand naar me uit te steken. Terwijl het mijn eigen keuzes waren geweest die me in de benarde situatie waarin ik zat, hadden gebracht. Keuzes die ik zonder Hem had willen maken. En toch redde Hij me eruit. Net als Petrus, die zelf op het idee was gekomen om op het water te willen lopen.

Zou ik dan nu ook niet op Hem blijven vertrouwen, dat Hij het is die de storm de baas is? Wanneer Hij het tijd vindt, zal de storm moeten zwijgen.

Ervaar jij in je leven ook stormen en wil je tips om midden in deze stormen je verbonden te kunnen voelen met God? Download dan mijn gratis e-book. 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *