Dansen op de golven.

Soms heb ik van die momenten, dan voel ik het aan alles; ik hebt rust nodig. Pijnlijke schouders van gespannen spieren, een ademhaling die te hoog zit. Geen zin meer in die extra meter die er van me gevraagd wordt. Ik verlang naar rust.

Ik wordt er dan even aan herinnerd dat ik weer iets te hard door gerend ben en teveel van mezelf heb gevraagd. In het verleden zou ik daar dan niet zo snel naar geluisterd hebben, maar mezelf juist nog even een extra schop onder de kont hebben gegeven. Kom op, sterk zijn, doorgaan. Maar nu durf ik gelukkig te kiezen voor rust en bouw ik dit ook echt in.

Stress
Stress is  namelijk één van de schadelijkste dingen voor onze lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid. En God wil juist dat we een leven hebben vol van Zijn vrede!

In Johannes 14:27 zegt Jezus:

‘Ik geef jullie vrede. Ik geef jullie Mijn vrede. De vrede die ik jullie geef, is een ander soort vrede dan de vrede van de wereld. Wees niet bang of verdrietig.’

Vrede
Wow, gaaf! Hij geeft jou en mij vrede. Zijn eigen vrede. Goddelijke vrede, kun jij je daar een voorstelling van maken?

‘Ja maar Vader, hoe kan ik vrede hebben als ik niet gezond ben? En hoe kan ik niet verdrietig zijn of bang wanneer ik keer op keer gekwetst word door de mensen die mij lief zijn? Hoe kan ik niet bezorgd zijn, terwijl de rekeningen zich hier blijven opstapelen? Hoe kan ik dan Uw vrede ervaren? Vertel mij hoe ik vrede kan ervaren terwijl ik dagelijks herinnerd wordt aan het verlies dat ik met me meedraag? Doe ik het dan verkeerd? Want ik ben wel bang! Ik ben wel verdrietig en ik voel Uw vrede niet!!’

Herken je die vragen? Heb jij jezelf ook wel eens afgevraagd wat je verkeerd deed, omdat je die vrede die God belooft niet ervaart?

Weerstand tegen de golven van het leven
Je doet het niet verkeerd. Het is logisch en begrijpelijk dat jij je verzet tegen de moeilijke situaties waar jij mee te maken krijgt. Want dat is eigenlijk wat je doet. Je verzet je tegen de pijn, je vecht tegen het onrecht dat je overkomt. Want je wilt het niet en het doet ook zeer. Het is jouw manier om te overleven en om niet overspoeld te worden door de pijn, zodat je door kunt blijven gaan.

Maar het is belangrijk dat er een moment komt dat je jouw weerstand en jouw vechten tegen de golven van het leven opgeeft. Want kun je door zo te vechten Zijn vrede wel ontvangen?

Open om te ontvangen
Om te kunnen ontvangen is het nodig dat je open staat. Vanuit een vecht of verdedigingshouding sta je niet open, maar sluit je jezelf juist af door een gesloten houding aan te nemen. Maar God zegt tegen je; ‘Vertrouw op mij!’

Wat gebeurt er als we vertrouwen? Als we vertrouwen ontspannen we. Onze spierspanning neemt af en onze focus is niet meer alleen op het probleem waar we zo mee bezig waren om het onder controle te krijgen.

Vanuit vertrouwen staan we weer meer open en zien we weer vanuit een breder perspectief. We hebben weer oog voor dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn en die wel goed gaan. Vanuit vertrouwen weten we dat God goed is en dat Hij een hoopvolle toekomst voor ons heeft. Ook als er omstandigheden zijn die iets anders lijken te zeggen is God nog steeds goed en wil Hij jou nog steeds Zijn vrede geven.

Vertrouwd raken met de golven
Blijven vertrouwen op God helpt ons om de golven van het leven te accepteren en tevreden te zijn met hoe het leven nu is. Het helpt je om vrede te hebben met de situatie, doordat je vertrouwt dat God het beste met je voor heeft en alles in de hand heeft. Je bent veilig bij Hem. Vanuit vertrouwen en acceptatie kun je God en zijn vrede echt toelaten in je hart, zodat Hij je kan helpen vertrouwd te raken met de golven van het leven. Aan Zijn hand zal je uiteindelijk op de golven kunnen dansen.

Wil je tijd nemen om tot rust te komen en God te zoeken? Maandag 17 mei start de Psalm 23 Challenge. Doe je mee?