verwerken

Diepe genezing vraagt de moed om te voelen.

“Leef niet in het verleden, maar laat het achter je!” De goedbedoelde woorden treffen doel. Het hart krimpt ineen alsof er net iemand bovenop is gaan staan. Hoe kan dat, het was toch goed bedoeld? Misschien zelfs wel gebracht als een woord van God!

AU!
Misschien ben jij er ook wel eens mee geconfronteerd. Woorden bedoeld als bemoediging maar ‘au!’ wat doet het zeer. Je voelt je niet begrepen, niet gezien. Want hoe kan iemand dit nu tegen je zeggen, na alles waar je doorheen bent gegaan? Na al die tijd overleven en doorgaan met je leven, ben je eindelijk toe om je pijn onder ogen te gaan zien. Stukje bij beetje ga je het aan. Want alles tegelijk is te veel om te verdragen. Diepe genezing vraagt de moed om te voelen!

En dan zijn daar die woorden: ‘Blijf er niet in hangen!’ Het komt binnen als een oordeel, wat doe je fout? Heb jij te weinig geloof? Te weinig vertrouwen om je sombere gevoelens te boven te kunnen komen?

Dat is pittig! Want je wordt niet gezien. De ander heeft jouw ervaring niet en heeft niet te dealen met de wond die jij hebt opgelopen. We lopen allemaal wonden op, maar de ene wond is de andere niet.

Twijfelen
Toch, juist wanneer je verwond of getraumatiseerd bent, kun je er gevoelig voor zijn om aan jezelf te gaan twijfelen. Ben ik inderdaad iemand die te lang in het verleden blijft hangen? Zit ik nog steeds in de slachtofferrol? Onrust, onzekerheid en onvrede kan dan het resultaat zijn van een goed bedoeld woord.

Daarom wil ik jou vandaag aanmoedigen. Om je verleden achter te kunnen laten is het juist nodig om er in te gaan hangen. Juist wel! Ruik er aan, doorvoel het, sta het toe. Het komt niet voor niks bij je boven. Het is nodig om het te gaan verwerken, maar het is niet makkelijk. Diepe genezing vraagt de moed om te voelen. Niet iedereen zal het begrijpen. Het vraagt moed van je en het betekent zeker niet dat jouw leven stilstaat!

Verantwoordelijkheid nemen
Het betekent dat je verantwoordelijkheid neemt en ruimte geeft aan waar je genezing nodig hebt. Wegstoppen en verder gaan, zal je niet brengen op de plek waar God je hebben wil. Het is juist nodig om dit proces te omarmen, zodat God jou vreugde kan gaan geven in plaats van rouw. Door pijnlijke emoties weg te stoppen is er ook geen ruimte voor echte blijdschap en ligt depressie op de loer.

Kun je het verleden achter je laten door de knop om te zetten? Dat zou betekenen dat je alle herinneringen  en bijhorend verdriet , angst en woede weer moet gaan parkeren. En bij elke stap die je zet, blijf je het met je meetorsen. Dat kost veel energie.

Nee hoor dappere vrouw! Doen de woorden ‘blijf niet in je verleden hangen’ jou zeer? Voel jij je niet gezien in het proces waar jij doorheen gaat? Toets de woorden die gesproken worden bij God. Zijn Heilige Geest woont ook in jou. Wat spreekt Hij tot je? Hij ziet hoe moedig jij bent!

Hij ziet jou!
Hij is met jou. Mensen zien lang niet altijd en zeker niet volledig waar jij doorheen gaat en wat het je kost. Van een ander weet je dat ook niet altijd volledig. Dat mogen we onszelf en de ander vergeven al doet het soms zeer. Zoek het bij God. Hij ziet jou! En omring je met mensen die wel zien en begrijpen waar jij doorheen gaat en hoe sterk en dapper jij eigenlijk bent.

God heeft deze dalen in jouw leven aan jou toevertrouwd, Hij leidde je er niet omheen, maar was bij jou terwijl je er doorheen ging. Hij heeft er een plan mee en zal het ten goede gaan gebruiken in jouw leven. Hij zal je nu ook helpen, nu je het aandurft om te gaan verwerken. Stukje bij beetje zal Hij je aanwijzen wat er verwerkt mag worden. Hij zal het bij je boven brengen. Soms denk je er misschien even te zijn. Je kunt er daarna van schrikken en moedeloos raken wanneer je weer terug lijkt te vallen in oude pijn. Maar ook dit hoort erbij. God gaat nog een laagje dieper met je, zodat er een nog diepere genezing kan plaatsvinden die zal leiden tot vrucht in jouw leven.

Zeker weten
Twijfel je nog? Blijf je echt niet teveel hangen in je verleden of in de slachtofferrol? Onderzoek dan eens bij jezelf. Waar focus je op? Zijn het de dingen waar jij geen invloed op hebt, of geen verantwoordelijkheid voor draagt? Is het wat de ander jou heeft aangedaan? De emoties en het gedrag van de ander? Wat hulpverleners anders hadden moeten doen? Wat jouw partner anders had moeten doen?

Of kijk je naar waar jij wel invloed op hebt en waar jij zelf verantwoordelijkheid voor draagt. Jouw eigen emoties, gedachten en gedrag. Maak je ruimte voor wat het verleden met jou heeft gedaan en hoe jij daar mee om ging en wilt gaan? Deal je echt met de verwondingen die jouw hart heeft opgelopen? In het laatste geval is het een weg naar binnen naar jouw hart en zal het je veel kunnen brengen. Zeker weten zelfs wanneer je God in jouw proces betrekt!

Wil je weten hoe ik jou kan ondersteunen in jouw proces, samen met God? Neem dan contact met me op.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

    Plaats een Reactie

    Meepraten?
    Draag gerust bij!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *