angst

Geen plaats voor angst.

Een jarenlange periode van stress, emotie en trauma, die ik nog niet verwerkt had en waar ik nog midden in zat veroorzaakte bijna 10 jaar geleden een flinke paniekaanval bij me. Ik had een langere periode al last van duizeligheid en ik voelde me misselijk en beroerd. Op een gegeven moment kreeg ik ook tintelingen in mijn arm en druk op mijn borst. Het leek wel of ik een hartaanval had. Het voelde alsof ik dood ging.

Paniek
Ik belde 112 en het leek uren te duren voor de ambulance er was. De mevrouw van de meldkamer hield me al die tijd aan de praat om me gerust te stellen. Toen de ambulance er was werd er van alles gemeten en kwam ik onder de plakkertjes met draadjes te zitten. Maar het bleek om een paniekaanval te gaan. Hyperventilatie.

Als je emotie en spanning vasthoudt in je lijf, dan ga je oppervlakkig ademen.  Je ademt dan sneller en hoger dan normaal, waardoor je het gevoel kunt hebben dat je geen lucht krijgt of zelfs stikt. Deze ademhaling kan ervoor zorgen dat er te weinig Co2 in je bloed komt te zitten. Dit zorgt voor klachten als benauwdheid, tintelingen of duizeligheid, of uiteindelijk een paniekaanval.

Tijd voor verwerking
Angst kan je leven behoorlijk negatief beïnvloeden.  Wanneer je hooggevoelig bent en / veel hebt meegemaakt, kun je gevoeliger zijn voor angst en eventueel ook paniekaanvallen. Het is dan belangrijk om de oorzaak van jouw angst te achterhalen. In mijn geval was het belangrijk dat ik ging verwerken en uit de situatie stapte die onveilig voor me was.

Je hart openstellen voor God
Wat mij in die tijd en de periode erna het meeste heeft geholpen, Zijn Gods woorden voor mij. Hoe meer ik verwerkte samen met Hem, hoe meer ik mijn hart voor Hem durfde open te stellen. Hierdoor kwamen Zijn woorden niet alleen binnen als kennis die ik op sloeg in mijn hoofd.

Nee, vanaf het moment dat ik mijn hart langzaam durfde open te stellen voor God, kreeg Hij steeds meer de gelegenheid om Zijn woorden op mijn hart te schrijven. En dat bracht echte genezing en bevrijding van angst.

Angst overwinnen
Kamp jij met angstklachten? Bepaalt angst jouw leven op een negatieve manier en weet je niet hoe je het kan veranderen? Neem dan tijd om aan de voeten van Jezus te zitten en Zijn genezende woorden te ontvangen in jouw hart.

 

‘In de liefde is geen plaats voor angst. Integendeel, de volmaakte liefde verdrijft de angst.’ 1 Johannes 4 vers 18

 

Luister mijn Bijbelse meditatie Podcast over angst overwinnen en abonneer je op mijn podcastkanaal wanneer je op de hoogte wilt blijven van nieuwe Bijbelse meditaties die jou helpen om meer van God te ervaren in jouw leven. Wanneer jij je hart opent voor God, zal Hij Zijn woorden op jouw hart kunnen schrijven. Wanneer Zijn liefde jou vult, verdwijnt angst.