Jij bent goed genoeg!

Jij bent goed genoeg! Geloof je dat? Wat heb ik me vaak laten tegenhouden door de kritische stem in mijn hoofd die zei dat ik niet goed genoeg was! Herken je dat?

Kritische stem
Een kritische stem in je hoofd, die je remt of tegenhoudt om te doen wat je eigenlijk graag zou willen. Ik heb er last van gehad. Als kind hield ik van dansen en zingen en hield ik me in. Want het was niet goed genoeg. Toen ik groter werd vergeleek ik mezelf met anderen en oordeelde; ik ben niet goed genoeg. Oei!

En nog niet zo lang geleden vond ik mijn gedichtjes niet goed genoeg, mijn teksten niet goed genoeg, nog niet goed genoeg om voor mezelf te beginnen…. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Niet goed genoeg! Wat kun je daarmee in gevecht zijn en wat kan het een rem op je leven zetten. Je doet het fout, je bent fout!

Leugens
Het is een van de leugens die ons leven binnensluipt, doordat we oordelen. We oordelen onszelf en elkaar. We meten en vinden er wat van. We zijn niet tevreden met wie we zijn en met onze prestaties. We meten wie we zijn ook af aan onze prestaties. Je bent wat je presteert.

Klopt dat wel? Nee het zijn leugens! Leugens die ons klein houden. Leugens die ons ongelukkig maken en leugens die ons tegenhouden te wandelen in de bestemming die God voor ons heeft.

Waarheid
Want het gaat er helemaal niet om wat ik er zelf van vind. Of wat een ander ervan vindt. Het gaat erom wat God erover zegt. En Hij vindt jou zo waardevol, dat Hij zijn eigen Zoon daarvoor over had. Dat zegt genoeg! Jij bent goed genoeg.

En tegelijkertijd zegt Hij. De dingen die je doet, zijn vaak niet goed genoeg, maar dat bepaald niet jouw waarde.  Daar mogen we wel ontspannen over worden hoor. Ik danste namelijk ook helemaal niet perfect en het zingen kon ook vast wel beter en o ja, deze blog, tja… daar is vast ook nog wel iets van te zeggen.

Ook ik word dagelijks geconfronteerd met onvolmaaktheid en gebrokenheid van mijzelf en anderen. Ik ben niet perfect. En jij ook niet trouwens. Heerlijk toch om dat te durven erkennen en aanvaarden?! Het is zo. We maken fouten, we worstelen met een zondige natuur. Een natuur die ons bij God vandaan houdt.

Dichtbij
En laat dat nu juist het probleem van de zonde zijn. Dat het afstand schept tussen jou en God. En dat is niet wat God wil. Hij wil in relatie met jou zijn. Hij wil dichtbij zijn en Hij wil ook dat jij dat zo ervaart. Waarom, omdat jij waardevol voor Hem bent. Omdat Hij jou lief heeft. En omdat je in relatie met Hem het beste tot je recht komt.

Jouw waarde en goed genoeg zijn, wordt het meest zichtbaar vanuit jouw verbinding met Hem. Doordat Hijzelf daardoor weerspiegeld wordt in jou. Hij die wel volmaakt is.

Door Zijn Zoon kan Hij nu  toch dichtbij zijn. Want dat wij dingen doen die niet goed genoeg zijn, dat doet er daardoor niet meer toe. Het kan ons niet meer scheiden van Zijn liefde.  Wanneer we in Jezus Zijn valt dat allemaal weg en kunnen we ontdekken dat we tevreden mogen zijn met hoe God ons heeft gemaakt. In Jezus mag jij weten; ‘Jij bent goed genoeg!’ De zonde staat niet meer tussen jou en God in.

Ontspanning
Vanuit die ontspanning kun je veel beter groeien. Als je kinderen leert bang te zijn voor straf, dan doen ze hun best om zich te gedragen zolang je oplet. Maar wanneer je ze liefhebt en ze helpt ontdekken hoe waardevol ze zijn, dan zullen ze vanuit die liefde zich kunnen ontspannen en betere keuzes maken.

Nieuwe schepping
Zo gaat het ook wanneer je een nieuwe schepping wordt omdat je Christus hebt aangenomen. Kijk maar wat er staat in 2 Korintiërs 5:17.

‘Want ieder mens die één is geworden met Christus, is door God helemaal nieuw gemaakt. De oude mens is verdwenen. Er is een hele nieuwe mens ontstaan.’

We worden nog wel geconfronteerd met gebrokenheid, onvolmaaktheid en zonde in deze wereld, maar in jou is er al een nieuwe mens ontstaan, die goed genoeg is. En eens zal ook de rest volgen. Een nieuw lichaam, een nieuwe wereld. En tot aan die dag mag je weten dat jij goed genoeg bent omdat je in Hem bent.

‘Daarom verliezen we de moed niet; integendeel, ook al vergaat onze uiterlijke mens, toch wordt de innerlijke mens van dag tot dag vernieuwd’. 2 Korintiers 4;16

Om die reden zet ik de kritische stem in mijn hoofd vandaag de dag wat zachter wanneer ze weer opspeelt en focus ik me op Zijn waarheid. Zijn waarheid die zegt dat ik goed genoeg ben, omdat ik in Christus ben. Zijn waarheid die zegt dat jij goed genoeg bent, omdat jij in Christus bent.

 

Kun je ondersteuning gebruiken om jouw kritische stem wat zachter te zeggen, zodat het je lukt om meer van Zijn waarheid toe te laten in jouw hart en leven? Neem dan vandaag nog contact met me op voor een gratis wandelsessie.