Welke koptelefoon zet jij op?

“Hoe weet je nou zeker dat het van God was? Soms denk ik echt God te hebben verstaan, maar even later twijfel ik alweer of het toch niet mijn eigen gedachten waren.”

Dit hoor ik de mensen met wie ik spreek vaak zeggen als we praten over het verstaan van Gods stem in hun leven. En ook ik heb heel vaak getwijfeld of het wel echt God was die mij bemoedigde en me een richting wees. Soms was ik er heel zeker van, om even later weer te gaan twijfelen.

Niet raar.
Niet raar dus als je deze gedachten bij jezelf bespeurt terwijl je zoekt naar Zijn stem. Dat past helemaal bij het proces dat hoort bij het leren kennen van Gods stem.

Van sommige mensen herken je de stem meteen. Als je ze hoort praten zonder dat je ze ziet, weet je toch meteen wie het is. Dat zijn de mensen die je al kent. Waarmee je al eerder gesproken hebt en waar je mee omgaat.

Je hebt het niet nodig om ze te zien of te ruiken, je herkent ze aan de stem en de dingen die ze zeggen. Je weet hoe ze over bepaalde dingen denken en wat hun manier van spreken is.

Hoe goed ken jij Hem?
Maar wanneer je iemand minder goed kent, dan moet je ook meer moeite doen om de stem van die persoon te herkennen. Zo is het ook met God. Wil je Zijn stem verstaan? Dat lukt alleen als je Hem en dus ook Zijn stem echt kent.

Zoals in Johannes 10 staat; ‘En de schapen volgen Hem omdat ze Zijn stem kennen.’ En in vers 14; ‘Ik ben de goede Herder. Ik ken mijn schapen en mijn schapen kennen Mij.’

Daar begint het dus mee. Hem leren kennen. Ken je Hem al? En hoe goed ken je Hem dan? Is Hij voor jou vergelijkbaar als een kennis die je af en toe eens spreekt? Of heb je omgang met Hem als je geliefde, je vriend?

Hem herkennen tussen alle andere stemmen.
Stel dat je een rij met koptelefoons hebt, die allemaal aan een stem gekoppeld zijn. De ene koptelefoon laat iemand horen die je telkens verteld hoe waardeloos je bent en dat alles wat je onderneemt toch niet zal lukken.

Nog een ander verteld je dat je juist fantastisch bent en dat je niemand nodig hebt en alles wel alleen kunt. Dat je vooral je gevoel moet volgen en je eigen hart.

En bij een derde koptelefoon krijg je te horen dat je niet ongerust moet zijn, maar op God moet vertrouwen. Weet je dan welke koptelefoon je op moet zetten om Gods stem beter te leren kennen?

Juist! De derde natuurlijk. En hoe weet je dat? Omdat er iets gezegd wordt, wat je al wel kent als van God. Het staat meerdere keren in de bijbel.

Andere stemmen laten verstommen.
Als je er nu voor zou kiezen om deze derde koptelefoon vaak op te zetten, dan helpt het je om de andere stemmen stiller te laten worden in jouw leven en de stem uit deze koptelefoon beter te leren kennen.

Jezus wil  graag dat je Hem zo goed kent, dat je Zijn stem tussen alle andere stemmen zult herkennen. Want wat kunnen er veel stemmen klinken in je leven! Stemmen die afleiden en die misleiden. Stemmen die jou bedrukt maken en je vrede roven.

Maar zo is Jezus Zijn stem niet. Hij is gekomen om ons Leven en overvloed te brengen. Kijk maar naar Johannes 10:10 waar staat; ‘De dief komt niet dan om te stelen en te slachten en te verdelgen; Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed.’

Jezus kwam om Zijn leven te geven voor jou. Hij is het Woord dat levend is geworden. (Joh. 1:14) Dus wil je Hem beter leren kennen? Lees dan Zijn woord. Hij is het Woord! Het is Zijn liefdebrief aan jou. Kies jij er ook voor om de koptelefoon met Zijn liefdebrief aan jou op te zetten?

Omgang helpt je beter te verstaan.
De volgende keer als je weer eens twijfelt of je werkelijk Gods stem hebt verstaan of dat het deze keer toch je eigen gedachten waren, weet je wat je kunt doen.

Zet de koptelefoon op met Zijn stem en ga met Hem om. Lees Zijn liefdesbrief aan jou en vraag het Hem. Hij zal je zeker antwoorden.

Wil je aan de slag met Hem beter te leren kennen en Zijn stem beter te leren verstaan? Dan is mijn  5-daagse Psalm 23 challenge iets voor jou!

Psalm 23 challenge