3 vragen die jou helpen te kiezen wat bij jou past.

Misschien herken je het wel, je wilt heel graag ontdekken en gaan doen wat bij jou past, maar op de een of andere manier lukt dat niet. Iedere keer wanneer je denkt te weten wat bij jou past, gebeurt er iets waardoor je weer begint te twijfelen en zo kom je eigenlijk tot niets.

Zo heb ik mezelf lang aangepast aan wat anderen om mij heen van mij verwachten of waarvan ik dacht dat zij dit van mij verwachten. En nog kan dit wel eens een spanningsveld zijn. Want het is natuurlijk goed om rekening te houden met anderen en anderen lief te hebben, maar waar ligt de grens?

Vol vertrouwen blijven staan voor dat waar jij in gelooft, kan een uitdaging zijn. Je omgeving kan iets anders vinden of willen. Het kan keuzes van je vragen die misschien niet iedereen waardeert. Je eigen weg vinden is zo simpel nog niet. Vooral ook als je juist iemand ben die scherp afgestelde voelsprieten heeft voor waar een ander behoefte aan heeft.

Want als je vooral gericht bent op de behoeften van de ander, ben je eerder geneigd om je eigen behoeften of je eigen pad ondergeschikt te maken. Dat maakt dat je kunt blijven twijfelen en niet vooruit komt.

De volgende vragen helpen jou dan om vol vertrouwen te kiezen voor dat wat echt bij jou past;

1. Waar roept God jou voor?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat God voor jou degene is met wie je alles bespreekt. Dat je dagelijks met Hem wandelt, Zijn woord leest en tijd neemt om te luisteren wat Hij je wil zeggen.

Als je met Hem wandelt dan verdwijnt je neiging om gericht te zijn op wat anderen vinden naar de achtergrond. En dat is belangrijk, want wanneer jij je teveel bewust bent van de meningen van mensen kan dit zorgen voor spanning, twijfel en stress. ‘Vrees voor mensen is een valstrik, maar wie op de Heer vertrouwd is onaantastbaar.’ Spreuken 29:25

 

‘Vanuit wijsheid keuzes maken

vraagt om tijd en geduld.’

 

God wil dat je vanuit wijsheid jouw keuzes maakt en dat vraagt om tijd en geduld. Dus niet je verlangens en dromen vanuit emotie achterna rennen. Het vraagt van je dat je uit de situaties stapt om het vanuit Zijn perspectief te bekijken. Vanuit dat perspectief ontdek je welke keuze God van jou vraagt en ervaar je hier ook vrede over. En deze vrede is er dan ondanks wat een ander zegt of hoe jouw omgeving hierop reageert.

2. Wat ervaar jijzelf dat bij jou past?

Het is heerlijk als je ergens mee bezig bent waar je van geniet. Waar je gepassioneerd over bent en waarvan je merkt dat het zinvol en belangrijk is voor je. Als je wilt weten waar jouw passie ligt is het goed om naar jezelf te leren luisteren.

Je gedachten en gevoelens kunnen een richtingaanwijzer hierbij zijn. Hoe denk je over de dingen die je doet en wat voel je daarbij?  Ook je lijf is hierin een richtingaanwijzer. Vaak luisteren we er niet naar en zijn we er niet bewust mee in contact. Je lichaam geeft signalen, alleen gaan we hier vaak aan voorbij. Ook dit geeft gevolgen van spanning, twijfel en stress.

 

‘Jouw lijf probeert je wat te vertellen.’

 

Stel jezelf eens de vraag wat jij nodig hebt en probeer dan echt te luisteren naar het antwoord. Het kan zijn dat jouw lijf aangeeft dat je eerst nog meer rust nodig hebt, voordat je toe bent om echt te ontdekken wat bij jou past. Neem dan eerst meer rust!

Het kan ook zijn dat jouw lijf en jouw emoties je vertellen dat je eerst nog veel te verwerken hebt  en dat er nog te weinig ruimte is voor het ontdekken van het plan wat God met jou heeft. Ga dan eerst aan de slag met verwerken!

Maar misschien ben je er wel aan toe en ontdek je een behoefte aan nieuwe uitdagingen. Borrelt het bij je van binnen en voel jij je verveeld? Dan ben je waarschijnlijk toe aan iets nieuws. Ga dan ook echt op zoek naar wat dat mag zijn!

Als je wilt dat morgen anders is dan vandaag, dan moet je nu iets anders gaan doen. Ik luisterde pas toen het leven me iets op mijn pad gooide waar ik niet omheen kon. Dat kan ook anders weet ik nu. Door te luisteren, naar God en mezelf. Mijn rust nemen als het nodig is en tijd nemen om dingen te verwerken. Daardoor is er bij mij weer ruimte gekomen om te dromen en te ontdekken wat bij mij past. Dat kun jij ook!

3. Hoe was jij als kind?

Als ik kijk naar hoe onze kinderen spelen, dan denk ik vaak weer terug aan mijzelf als kind. Wat vond ik het heerlijk om buiten rond te struinen, door sloten te banjeren en de koeien te voeren met een appeltje van de boom. Dromerig als ik was verzon ik hele verhalen die ik later opschreef terwijl ik me uren op mijn slaapkamertje opsloot.

Door zo terug te kijken naar hoe je was als kind ontdek je weer de dingen waar je vroeger als kind al enthousiast van werd. En tegelijk kun je, door goed naar jezelf te luisteren, ontdekken of dit dingen zijn waar je nu nog steeds enthousiast van wordt.

Ik vind het nog steeds heerlijk om buiten door de natuur te banjeren en ben dit dus weer gaan doen! En ook het schrijven heb ik weer nieuw leven ingeblazen omdat ik merkte dat ik hier nog steeds enthousiast over ben.

Van sommige dingen wordt je waarschijnlijk nu niet meer enthousiast. Dat zijn dan vaak de dingen die je bent gaan doen omdat jouw omgeving je hierin aanmoedigde en hierin verwachtingen van je had. En misschien kon je het best goed, maar was het naast een prestatie ook echt een passie van je?

Als je antwoorden krijgt op 1 van de vragen is het altijd weer goed om naar vraag 1 te gaan. Iedere keer weer terug naar het wandelen met God, wat zegt Hij erover? Vanuit de vrede die Hij jou geeft over een bepaalde keuze mag je weten dat je stappen kunt gaan zetten in vertrouwen en er voor mag gaan.

 

‘Vanuit Gods perspectief

ontdek je welke keuze

God van jou vraagt

en ervaar je hier ook vrede over.’

 

Waar zit jij op het pad van zoeken wat bij jou past? Heb je nog tijd nodig om dingen te verwerken? Is het tijd om jezelf meer te verbinden met God en jezelf? Of ervaar je al ruimte om aan de slag te gaan met jouw dromen en verlangens?

Als je op zoek bent naar een coach die jou begeleidt bij dit proces, neem dan vandaag nog contact met me op!

Gratis kennismaken

Wil je meer lezen over hoe je dichter bij jouw dromen komt? Lees dan ook deze blog;

Vier stappen op weg naar jouw dromen.