bijbelse meditatie

Bewust verbonden

Ben je er wel helemaal bij?

Dromen
Ik ben soms nogal een dromerig type. Ik kan helemaal wegdromen uit de werkelijkheid en me verliezen in een andere werkelijkheid. Heerlijk soms hoor, zeker wanneer er veel speelt wat confronterend en moeilijk is.

Aan de andere kant kan het dromerige me soms ook brengen in een toekomst vol zorgen, die er nog lang niet is en er misschien ook wel helemaal niet komt. Piekeren is eigenlijk een negatieve vorm van wegdromen.

Gevaar
Er schuilt een gevaar in dat wegdromen. Of het nu gaat om mooie dromen of piekerdromen.  Wanneer je wegdroomt, ben je niet helemaal meer bewust van het moment waar je nu bent. Dingen kunnen langs je heen gaan. Rekeningen kunnen daardoor blijven liggen, of te laat betaald worden. Of de mensen om jou heen krijgen de aandacht niet die ze van jou nodig hebben, want je bent er niet helemaal, of misschien wel helemaal niet.

En er is nog iets. Wegdromen, maakt je minder bewust, van de mensen en dingen om jou heen, maar ook van wat er in jezelf speelt of leeft. Het stelt je in staat om een andere werkelijkheid te creëren terwijl er ondertussen niet verwerkt wordt wat er werkelijk in jou omgaat. Dromen hoeft niet verkeerd te zijn, soms kan het tijdelijk zelfs verlichtend werken. Maar het is goed om alert te blijven of het geen vlucht is van wat je niet wilt voelen of waaraan je niet wilt denken.

Druk
Naast dromen is er nog een andere manier die ons afleid van wat er werkelijk in ons leeft en in onszelf speelt. Het kan ook  zijn dat je altijd maar bezig en druk bent, om niet stil te staan of na te denken over wat er diep van binnen bij jou speelt.

Wanneer je vlucht in dromen of vlucht in druk zijn, dan is dat niet zonder gevolgen. Je bent niet bewust verbonden met jezelf en daardoor ook niet met anderen of met God. Wegdromen of  heel druk zijn, zijn manieren om dat contact met wat er werkelijk in jou leeft uit de weg te gaan.

Wanneer dit lang duurt, of een manier van leven voor je wordt, dan loop je kans om te blijven lopen met onverwerkte gevoelens, gedachten en gebeurtenissen, die op een gegeven moment te zwaar gaan worden om mee te dragen.

Ook staat het je relatie met God, je dierbaren en het plan dat God met jouw leven heeft in de weg.

Stop met vluchten
Genoeg redenen om te stoppen met vluchten toch? Want ik weet zeker dat jij het plan dat God met jouw leven heeft niet wilt missen. En ik geloof ook dat een leven in bewuste verbondenheid met God, anderen en jezelf, jou meer levensgeluk zal opleveren.

Dus Martha, leg jouw bezem neer! Of wanneer je meer het dromerige type bent, wordt wakker!

Word je bewust van dat je leeft en dat je ademt. Ontdek waar je nu staat in je leven en voel wat er binnenin jou leeft! Ga er eens rustig voor zitten en heb aandacht voor wat er leeft in jouw hart. Wat mag er nog opgeruimd worden en wat valt er te voelen? Welke gedachten leven er bij jou? Sta er eens bewust bij stil.

Schat
Die eerste weg naar binnen kan onbekend en ongemakkelijk voelen. Emoties die je jarenlang onderdrukt hebt, teleurstellingen die op een parkeerplaats staan te wachten… Ze vallen misschien een beetje in het niet bij de dromen die je had. Ze kunnen je als je er aandacht aangeeft de indruk geven dat het je zal overspoelen en je er misschien wel in zult verdrinken.

Maar de grootste schat die je zult vinden in jouw binnenkant, is de aanwezigheid van God. Wanneer je Hem toe laat, zal Hij  in jouw hart willen wonen. Tussen de spinnen rag van onverwerkte dingen. Als je Hem toe staat, wijst Hij je er heel precies op wat je schoon mag maken en waar je afscheid van kunt nemen. Hij neemt je bij de hand, zodat er ruimte in jou ontstaat voor Zijn Liefde en vrede. Laat je maar leiden door Zijn Heilige Geest.

Bewust verbonden
Het ontdekken van Zijn aanwezigheid in jou, maakt uiteindelijk dat je keer op keer wilt terugkeren naar jouw binnenkant, omdat het een plek wordt waar Zijn liefde en vrede woont. Een plek waarin Hij jou leert lief te hebben, zoals Hij dat doet.

‘En als we op God vertrouwen, zal Hij ons nooit teleurstellen. Want God heeft zijn liefde in ons hart uitgestort door ons zijn Heilige Geest te geven.’ Romeinen 5:5 BB

 

Luister deze Bijbelse meditatie podcast die helpt om contact te maken met en bewust te worden van wat er in jou leeft.