Ken je grenzen

Ken jij jouw grenzen? Ik leer ze de afgelopen jaren steeds beter kennen. En ik moet zeggen, dat ik er achter kwam dat ik vaak helemaal niet door had, dat ik over mijn grenzen heen ging, of anderen over mijn grenzen heen liet gaan.

Ben jij iemand die savonds met de pyjama aan en je tandenborstel in de hand ‘ja’ zegt tegen je schoonmoeder, die belt dat ze over 5 minuten op de stoep staat voor een kopje thee? Of ben je iemand die tijdens een vergadering de taak van notuleren op zich neemt, zonder dat het je nog gevraagd wordt, terwijl je het de afgelopen weken ook al hebt gedaan? Om te weten wat je grenzen zijn heb je zelfkennis nodig en is het belangrijk dat je in contact bent met je gevoel.

Idealen en overtuigingen
Het is heel belangrijk om van jezelf te weten wat jouw idealen zijn en je overtuigingen. Wat geloof je over jezelf? En welk ideaal streef je na? Idealen en overtuigingen kunnen je over jouw grenzen heen drijven.

Als je christen bent kan het bijvoorbeeld zijn dat je het super belangrijk vindt om je naaste te helpen en zo dienstbaar te zijn in het koninkrijk van God. En als je daar zo druk mee bent dat je over je eigen grens heen gaat en in de buurt van uitputting komt, voel je je misschien wel schuldig.

Martha en Maria
Misschien denk je wel dat je het allemaal zou moeten aan kunnen, omdat er toch staat geschreven dat je alles kan, door Christus die jou er de kracht voor geeft? Soms vergeten we dan wel eens dat het nodig is om aan de voeten van Jezus te zitten als je kracht van Hem wilt ontvangen. Je ontvangt geen kracht door alleen maar door te gaan zoals Martha. Het is ook echt nodig om zoals Maria te zijn en daar de tijd voor te nemen.

Hoe leer jij jouw grenzen dan kennen? Je kunt beginnen bij het contact maken met wat je voelt. Daar echt de tijd voor te nemen. Rust en stilte en dan de aandacht naar jouw binnenkant. Wat gebeurt daar? Want als je dat leert, contact te hebben met wat je voelt, zal jij ook vaker tijdens drukkere momenten bewust zijn van wat er bij jou van binnen gebeurt. Als iemand dan wat van jou vraagt of verwacht, zal je eerder merken, dat jij er misschien helemaal geen zin in hebt. Of misschien ontdek je wel dat iets waar jij eerder altijd ‘ja’ tegen zei, eigenlijk iets is wat jij helemaal niet wilt.

Laat jij je dan verleiden door jouw overtuigingen of idealen? Of ben je bang om de ander teleur te stellen en kom je de ander toch liever tegemoet? Het kan heel moeilijk of spannend zijn om nieuw ontdekte grenzen echt te gaan hanteren. Toch is het belangrijk dat jij jouw gevoel serieus gaat nemen, door jouw grenzen te gaan bewaken.

Jouw behoefte
Het helpt dan om te onderzoeken welke behoefte er eigenlijk achter zit, wanneer je merkt dat je ergens geen zin in hebt. Wil je de ander werkelijk niet helpen? Of zegt jouw gevoel misschien dat jij jouw behoefte aan rust en ontspanning te lang het zwijgen hebt opgelegd en hebt genegeerd?

Het is niet egoïstisch om aan je eigen behoeftes tegemoet te komen. Het is belangrijk dat je lief voor jezelf bent en goed voor jezelf zorgt om uitputting te voorkomen. Vanuit uitputting zal je niks meer hebben om te geven aan een ander. Wanneer je op een gezonde manier om gaat met jouw grenzen, zorg je dus niet alleen goed voor jezelf, maar tegelijkertijd ook voor de mensen om jou heen.

Wil jij bewust worden van wat jouw grenzen zijn en God betrekken in jouw groeiproces? 3 keer per maand maak ik ruimte voor een gratis wandelsessie. Meld je hier aan!