De gave van hooggevoeligheid.

We horen al een aantal jaren veel over hooggevoeligheid. En ook in de christelijke wereld komt er steeds meer aandacht voor dit onderwerp. Als hooggevoelig mens, als coach en als moeder van hooggevoelige kinderen ben ik hier blij mee, ook al gaat het ook regelmatig gepaard met vooroordelen.

Vooroordelen
Regelmatig wordt hooggevoeligheid afgedaan als een ‘hype van deze tijd’. Maar ik ben hooggevoelig geboren en ook mijn Oma was denk ik hooggevoelig. In die tijd waren er nog niet zoveel woorden voor en werd ik vooral als rustig en verlegen gelabeld maar in deze tijd vinden we de woorden voor wat er werkelijk speelde in mijn binnenwereld.

In deze tijd is het ook harder nodig dan ooit om te begrijpen wat hooggevoeligheid is, omdat de snelheid en hoeveelheid aan indrukken en prikkels die bij ons binnenkomen vermenigvuldigd zijn. Ook de druk om te presteren is toegenomen, terwijl hooggevoelige mensen juist vaak beter presteren zonder teveel druk.

Door deze prestatiedruk in combinatie met de vele prikkels en indrukken zijn er steeds meer mensen die last ervaren van hun hooggevoeligheid. Geen hype dus, maar wel een verandering in omstandigheden.

Leven op een manier die bij je past
Voor onze kinderen, de vrouwen die ik mag coachen en alle andere hooggevoelige mensen, waarschijnlijk wel 20 % van alle mensen, ben ik blij dat het onderwerp genoemd mag worden en dat er meer ruimte voor komt.  Want onze maatschappij is veelal niet ingesteld op hooggevoelige mensen en houdt er geen rekening mee. Voor hooggevoelige mensen is het daardoor een zoektocht en een strijd om te leven op een manier die bij hen past.

Ze zijn geneigd zich aan te passen, van nature al, terwijl dit vaak het tegenovergestelde is van wat ze nodig hebben. Dat zorgt voor problemen. Het zorgt er ook voor dat hooggevoelige mensen niet leven zoals God hen bedoeld heeft. Terwijl hooggevoeligheid geen last hoort te zijn, maar juist een gave van God is. Een gave die het waard is om de ruimte te krijgen, zodat het vrucht zal gaan geven.

Je eigen behoeftes leren kennen
Ben jij ook hooggevoelig? Dan ben je misschien wel vergeten wat jouw eigen behoeftes zijn, of misschien heb je nooit ontdekt wat jij eigenlijk nodig hebt. En dat is helemaal niet raar. Want waarschijnlijk beschik  je over een combinatie aan kwaliteiten die er juist altijd voor zorgde dat jij focuste op de behoeftes van jouw omgeving en niet die van jezelf.

Verantwoordelijkheidsgevoel, een groot inlevingsvermogen en het diepe absorberen van indrukken en prikkels trekt jouw aandacht als het ware naar de wereld om jou heen toe.

Emoties van anderen overnemen en voelen, ja zeggen als iemand iets van je vraagt zonder er goed over na te denken of een baan kiezen die te veel van je vraagt… Het kan er voor zorgen dat je altijd moe bent, en niet toe komt aan jezelf. Want wat heb jij eigenlijk nodig? Waar heb jij behoefte aan?

Kwetsbaarheid omarmen
Juist door verwachtingen van anderen om je heen en prestatiedruk kun je geneigd zijn om te vechten tegen jouw kwetsbare kant. Kom op, stel je niet aan, nog even door gaan, anderen doen het ook, niet overdrijven….. Zoveel meningen, zoveel verwachtingen… ze gaan voorbij aan jouw kwetsbaarheid, die juist jouw gave is.

Mag jouw kwetsbaarheid er zijn? Mag jouw gave er zijn? Zie je wel hoe mooi die kwetsbaarheid is? Het is het juist waard om te koesteren. En  het allermooiste is nog… Jouw kwetsbaarheid verlangt naar de kracht van God. Want juist in jouw kwetsbaarheid kan God stralen. (Vrij vertaald naar 1 Korintiërs 12:5)

Meld je aan voor een gratis wandelsessie en ontvang 3 inzichten die je helpen jouw hooggevoeligheid te gaan gebruiken als een gave van God.