Doe jij wat nodig is om je hart te laten genezen?

Stel dat je erg ziek bent, zou je er dan niet alles voor over hebben om genezen te worden? Naäman is zo iemand. Op advies van zijn dienstmeisje vertrekt hij naar Israël omdat daar iemand zou zijn die hem kan genezen. Elisa!

Woedend!
Maar Elisa komt zelf niet naar buiten. Naäman is een man met een hoge positie in het leger van het Aramese Rijk. Iemand zoals hij behandel je natuurlijk met respect. Maar Elisa neemt niet eens de moeite om zelf naar buiten te komen. Hij stuurt iemand met de boodschap dat Naäman zich 7 keer moet onderdompelen in de rivier de Jordaan. Dan zal hij genezen. Naäman wordt woedend!

Wanneer worden wij, mensen eigenlijk boos of woedend? Vaak gebeurt dat wanneer er iets in jou of mij wordt aangeraakt. Iets wat gevoelig is, of wat al zeer doet. Een pijnlijke plek die al verwond is. Je ego die een dreun krijgt, of de pijn door afwijzing van vroeger die weer getriggerd wordt.

Verwond hart
Zou het zo kunnen zijn dat Naäman iemand was die vanuit zijn verwonde hart ernaar verlangde om op een voetstuk te worden geplaatst? Wat moeilijk moet deze ziekte voor hem geweest zijn. Een ziekte die besmettelijk was, waardoor andere mensen hem gingen mijden terwijl hij het misschien juist zo nodig had om met respect te worden behandeld. Misschien verlangde hij er juist naar dat anderen tegen hem op zouden kijken.

En dan komt hij bij Elisa. Hij verwacht gebed en dat Elisa hem de handen oplegt zodat hij zal genezen. Maar het gaat heel anders! Hij moet zich wassen in de Jordaan, terwijl de rivieren in zijn eigen land veel beter en schoner zijn!

Als ik dit verhaal zo lees, denk ik in eerste instantie, nou ja zeg!! Ik zou blij zijn als ik die kans kreeg om te genezen en zo snel mogelijk naar de Jordaan gaan. Maar is dat wel zo?

God wil jouw hart genezen
Er zijn allerlei ziektes, maar eigenlijk is er maar  één ziekte waar we allemaal aan lijden. En dat is ons gebroken hart. En we hebben een Geneesheer. Die ons hart wil genezen. Die er zelfs Zijn leven voor gaf. Hij roept ons om bij Hem te komen als we belast en vermoeid zijn. Hij roept ons op om Hem lief te hebben, omdat Hij ons eerst lief heeft gehad.

Deze Geneesheer, roept ons, om aan Zijn voeten te komen zitten, zoals Maria. Hij wil dat we tijd maken om in Zijn aanwezigheid te Zijn, zodat Hij onze ziel kan verkwikken. En doen we dat ook? Of reageren we net als Naäman, of misschien wel zoals Martha;

Doe jij wat nodig is om te genezen?
Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!? Kijk dan naar mijn situatie, daar kom ik toch helemaal niet aan toe? Om vervolgens zelf de controle te willen houden en niet los te willen laten. Niet toe te willen geven, dat we van onszelf helemaal niks kunnen en Hem zo nodig hebben.

Wat houdt jou tegen om aan de voeten van jouw Geneesheer te gaan zitten? Ben je te druk? Komt al het werk op jouw neer? Geloof en vertrouw je er wel echt op dat Hij jouw ziel werkelijk zal verkwikken en dat er dan echt wat zal veranderen als je het echt gaat doen? Of is het trots en denk je ergens nog steeds dat je het zelf wel kan of regelt?

Ik wil jou en mezelf net als de knechten van Naäman aanmoedigen en overtuigen. Jezus vraagt van jouw niks moeilijks. Het is niet ingewikkeld. Ga toch naar Hem toe, maak er tijd voor! Wanneer je er echt voor kiest om je tijd door te brengen in de aanwezigheid van God, dan zal er zeker iets in jouw hart gaan veranderen. Wanneer jouw hart geneest, dan verandert je hele leven!

Doe je mee aan de Psalm 23 Challenge die je stimuleert om tijd in de aanwezigheid van jouw Herder door te brengen? Meld je hier aan: Psalm 23 Challenge

 

 

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.