Woorden die leven brengen

Heb je wel eens stil gestaan bij het belang van de woorden die je uitspreekt? Het belang van woorden die leven brengen? Vast wel! De bijbel staat vol met teksten over het belang van onze woorden. Denk maar eens aan Spreuken 18:21 waar staat; ‘Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.’

De macht van woorden
Het is dus belangrijk om bedachtzaam en wijs met je woordkeus om te gaan. Ze hebben macht. Kijk maar eens goed wat de woorden die jij vandaag sprak teweeg brachten. Waren het bemoedigende woorden? Strenge woorden? Afkeurende woorden? Liefdevolle woorden? En wat was het gevolg ervan?

Of kijk eens terug op je eigen leven. Welke woorden van mensen zijn jou bij gebleven? Welke galmen nog na in je binnenste? Er zullen vast ook woorden zijn die je verder hebben gebracht, maar helaas zijn er waarschijnlijk ook woorden die je nog remmen of tegenhouden om te doen waarvoor God je bedoeld heeft. Woorden die je pijn hebben gedaan.

Zorgvuldigheid en zelfbeheersing
Daarom is het zo belangrijk om zorgvuldig te zijn met wat je spreekt. Jouw spreken kan de koers van je leven bepalen. Dat klinkt misschien wat heftig, maar toch is het waar dat jouw woorden jouw leven en die van anderen kunnen beïnvloeden.

In Jacobus wordt het in toom houden van je tong vergeleken met het bit bij een paard. Met het bit kun je het paard besturen. En wanneer je jouw spreken in toom kunt houden lukt het je ook om je lichaam, je gedrag en dus ook je keuzes onder controle te houden.

Brand
Maar aan de andere kant is het ook zo dat een paar woorden een flinke brand kunnen veroorzaken. Misschien ken je het wel. Je bent moe, hebt het druk, komt niet aan je rust toe en voor je het weet spreek je vanuit frustratie en emotie woorden die nog meer onrust veroorzaken dan de vrede en rust waar je behoefte aan hebt. Mensen om je heen kunnen daar ook weer op reageren vanuit emotie en zo ontstaat er gebrokenheid en afstand in relaties. Hoe kom je daar uit?

Van onszelf kunnen we onze tong niet in toom houden. Jacobus schrijft dat de tong een onberekenbaar kwaad is vol dodelijk venijn. Geen mens kan haar bedwingen. Dus hoe wordt je dan wijs in je spreken?

Stilheid, bekering, rust en vertrouwen
In Jesaja 30:15 lees je; Door bekering en rust zult gij verlost worden, in stilheid en vertrouwen zal uw sterkte zijn.’ Daar moest ik aan denken. Onrust en drukte zorgen ervoor dat je minder controle hebt over je tong. Het is de Heilige Geest die de vrucht van zachtmoedigheid en zelfbeheersing in je laat groeien. Als je daarin wilt groeien zal je toch de rust moeten opzoeken. Ook wanneer je denkt dat je daar geen ruimte en tijd voor hebt. Stilte en rust is een prioriteit! Je kunt ervoor kiezen om daar ruimte voor te maken. Daar ontmoet je God!

In stilte en rust kan jouw relatie met God gaan groeien en daarmee ook het vertrouwen dat je in Hem hebt. Hoe meer er van Zijn liefde in jou woont, hoe minder ruimte er is voor angst. Dit heeft zeker ook invloed op je woordkeus. Vanuit angst spreek je beperkend, maar vanuit vertrouwen en liefde ontstaan bemoedigende woorden die groei, verandering en doorbraak stimuleren.

In de rust met Hem ontstaat er ook bekering. Mijn manier om in de rust met Hem te komen is door te gaan wandelen met Hem in de natuur. Wanneer je God stem hoort, je in Zijn nabijheid bent, begint Zijn licht op jouw leven te schijnen. In jouw hart, in je gedachten en ook in de dingen die je doet of zegt. Het maakt dat je bewust wordt van zaken -en dus ook woorden- die niet in lijn met Gods wil voor jouw leven zijn. En de Heilige Geest overtuigd je wanneer je Hem de ruimte geeft om daarvan te willen omkeren. Bekeren is eigenlijk je weer naar God toekeren.

Woorden zoet als honing
Wil je dus woorden spreken zo zoet als honing? Dat wil zeggen; wijze woorden die leven brengen? Begin God te zoeken in bekering en rust, in stilheid en in vertrouwen. Daar ontvang je alles wat je nodig hebt om je tong in toom te houden. Maak het tot een prioriteit voor elke dag in je leven!

 

Vanuit mijn eigen stille tijd met God schrijf ik gedichtjes om jou te bemoedigen. Ben jij ook iemand die graag bemoedigt of wil je zelf bemoedigd worden? Je kunt hier mijn gedichtjes op kaart bestellen; STEUNKAARTEN